Записване на час: 0888 309 431   tedyalexandrova@abv.bg
Кабинети в ДКЦ 2, етаж 3 , кабинет ул.Ниш 48, блок "Иван"

Въпроси относно гърдите и тяхната профилактика

КОЙ ПРАВИ ПРЕГЛЕДИТЕ НА МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ? КОЙ Е МАМОЛОГ?

Преди години, прегледите на млечни жлези се правеха само в онкологичните диспансери от хирурзи, които палпираха /опипват/ млечната жлеза и при съмнение за „бучка” назначават мамография. Мамографията се анализира и разчита от специалист рентгенолог /образна диагностика/.

През 2000 г се въведоха профилактични прегледи на млечни жлези с мамография за всички жени от 50 до 70 г възраст, които се назначават от личния лекар. Специалистът по образна диагностика е обучен в това да прави ехгорафия, мамография, магнитен резонанс. Това са възможни диагностични методики.

МАМОЛОГ – това е лекар , който се занимава с диагностика и лечение на заболявания на млечната жлеза. Такъв специалист може да е рентгенолог или хирург.

начало⬆

КОГА ДА ЗАПОЧНА С ПРЕГЛЕДИТЕ?

Първият профилактичен преглед при мамолог е добре да се направи след окончателния растеж и оформяне на гърдите, и развиването на млечните жлези. Това се случва приблизително около 25 г.
До 40-годишна възраст посещението при мамолог обикновено се изразява в клиничен преглед, включващ палпация (опипване) и ехография (мамография и евентуално биопсия се прави при наличие на някакви съмнения и затрудняване с поставяне на диагноза). В тази възраст ракът на гърдата е изключително рядко срещано заболяване, а по-характерни са фиброаденомите. След навършването на 40 години прегледът при мамолог задължително включва и мамография.
Това е притискане на млечната жлеза между две „плочи”. Изследването е рентгеново и задължително трябва да уведомите при прегледа ако сте бременна или има такава вероятност.

начало⬆

КОГА ДА ПРАВЯ ПРЕГЛЕД НА ГЪРДИТЕ СИ?

Важно е да правите този преглед след менструация.
Нещата за които трябва да следите са: промяна във формата, размера, цвета, структурата на едната или и двете ви гърди, като застанете пред огледалото. С вдигнати или ръце на кръста, опипайте гърдите си, като наблегнете на областта към мишниците и обърнете внимание на нетипични твърди образувания. Не пропускайте мамилите /зърната/. Те трябва да са еднакви, без секреция от тях, без разранявания и засъхнал секрет.

начало⬆

ОПАСНО ЛИ Е АКО СИ УДАРЯ ГЪРДАТА?

Силен удар или друг вид травма е рисков фактор за развиването на рак на гърдата. При такъв случай е важно постоянно наблюдение от мамолог.

начало⬆

КЪРМЕНЕТО

Препоръчва се, тъй като то значително намалява риска от рак на гърдата. Що се отнася до профилактичните посещения при мамолог и периода на кърмене, отложете прегледа си за 2 до 3 месеца след спирането на лактацията

начало⬆

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ, ДА ИЛИ НЕ?

По-добре кажете НЕ, защото е доказано, че приема на противозачатъчни средства повишава риска от новообразувания в млечната жлеза, в това число и на рака на млечната жлеза!

начало⬆

ИМАМ ИМПЛАНТИ! КАКВО ДА ПРАВЯ?

Правете редовни прегледи с ехограф на 6 месеца. С този преглед се оглежда не само млечната жлеза, но и импланта. Следи се за течности около импланта, нарушения на капсулата и други промени, които може спешно да налагат консулт с хирург.

Друг възможен преглед е Магнитно резонансната томография, но това може да се направи само на апаратура, която има специална приставка за преглед на млечни жлези. Затова попитайте първо, когато записвате час.

начало⬆

ЗА ИЛИ ПРОТИВ СУТИЕНИТЕ?

Ако имате импланти ще се наложи да носите сутиен постоянно, само така ще профилактирате смъкването на импланта надолу /увисването/. Трябва да избягвате и спортове, които са свързани с подскоци, по същата причина.

Сутиена трябва да е удобен, да не е стегнат, да позволява да движите ръцете си добре нагоре, да не затруднява дишането и в общи линии да не го усещате. Ако може, избягвайте банели и стегнати сутиени.

начало⬆

Logo-bottom

ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД

0888 309 431   I  Тedyalexandrova@abv.bg